CiążaDieta

Dlaczego w ciąży powinno się jeść orzechy?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Wiele przyszłych mam jest przekonanych, że w ciąży nie powinno się jeść orzechów. Nic bardziej mylnego! Nie tylko można, ale nawet trzeba je spożywać. Jak wpływają na nienarodzone maleństwo?

Orzechy zawierają bogactwo składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, cynk czy fosfor. O tym, że należy je jeść, wie każdy. Niestety utarło się błędne przekonanie, że w ciąży lepiej jest je ograniczyć, a nawet całkowicie z nich zrezygnować. To błąd!

Orzechy nie wywołują alergii u dziecka

Nieprawdą jest, że jedzenie orzechów zwiększa ryzyko wystąpienia późniejszej alergii u dziecka. Okazuje się, że wręcz przeciwnie. Liczne badania wskazują, że jedzenie ich w pierwszym trymestrze sprzyja też późniejszemu rozwijaniu się funkcji poznawczych, koncentracji i pamięci maleństwa. Niektóre dane wskazują nawet, że te dzieci, których mamy w ciąży jadły orzechy, mają wyższy iloraz inteligencji.

Orzechy – skarbnica drogocennych dla organizmu składników

Tak naprawdę w ciąży można jeść każde orzechy. W Polsce największą popularnością cieszą się włoskie, laskowe i ziemne. Pierwsze z nich zawierają mnóstwo białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mało kto wie, że zjadając około 3 sztuk w ciągu dnia, pokrywamy zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Specjaliści zalecają je ciężarnym, gdyż zapobiegają niedowadze rozwijającego się pod sercem dziecka oraz zmniejszają ryzyko zbyt wczesnego porodu. Orzechy te zawierają też cenny kwas foliowy, który niezbędny jest do prawidłowego rozwoju dziecka i zapobiega wadom wrodzonym. 

Orzechy laskowe, tak jak włoskie, zawierają kwas foliowy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Są bogate w witaminy B, E oraz K i zawierają mnóstwo składników mineralnych jak np. magnez, żelazo, cynk, miedź czy mangan. Kobiety w ciąży często zmagają się z anemią, jedzenie orzechów może pomóc w leczeniu niedoborów żelaza. Kolejnym argumentem przemawiającym na korzyść orzechów jest to, że dzięki błonnikowi zapobiegają zaparciom, które w ciąży są bardzo częstym i dość uciążliwym problemem. Orzechy laskowe można jeść także, gdy ma się cukrzycę, gdyż obniżają poziom cukru we krwi. 

Jeśli chodzi o orzeszki ziemne, to także są bardzo zdrowe. Należy jednak wybierać te bez soli. Ten rodzaj orzechów zawiera dużo potasu oraz witaminy B3. Jak podają dietetycy, jest to idealna propozycja dla przyszłych mam, które na co dzień nie jedzą mięsa ani ryb. Orzeszki ziemne, tak samo jak laskowe i włoskie, mają dużo witaminy E, która jest bardzo istotna dla prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju dziecka. 

Jak jeść orzechy?

Orzechy można dodawać do sałatek, jeść „na sucho”, a nawet na kanapkach. Jeśli kupuje się masło orzechowe, warto jednak wybierać to, które nie jest wzbogacone cukrem i innymi zbędnymi składnikami. Najlepsze będzie to w stu procentach zrobione z orzechów. Coraz większą popularnością cieszą się pasty z orzechami, które są łatwe do zrobienia. Wystarczy np. zmiksować orzechy, awokado, czosnek, pietruszkę, dodać odrobinę miodu, trochę soku z cytryny i szczyptę pieprzu. Taka pasta doskonale sprawdza się na wieloziarnistym pieczywie, dzięki czemu przyszła mama ma smaczne i zdrowe śniadanie. 

Źródło: pixabay.com//marijana1

Dziennikarka i copywriter z wieloletnim doświadczeniem. Pasjonatka zagadnień beauty. Uwielbia śledzić branżę modową i kosmetyczną. Miała okazję robić opisy dla wielu znanych marek. Prywatnie - mama dwójki urwisów, z którymi uwielbia odkrywać świat na nowo!
Polecane artykuły
CiążaDieta

Zdrowa żywność, czyli jaka?

Zdrowa żywność to klucz do dobrego samopoczucia. Odkryj zasady zdrowego odżywiania i jakie produkty warto włączyć do codziennej diety.
Czytaj więcej
Dieta

Plusy cateringu dietetycznego

Catering dietetyczny to usługa, która polega na dostarczaniu zdrowych i zbilansowanych posiłków do domu lub miejsca pracy. Takie rozwiązanie jest idealne dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę, ale nie mają czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków. Jakie są plusy korzystania z cateringów dietetycznych?
Czytaj więcej
CiążaDieta

Mleko w proszku a dieta: wartości odżywcze i zastosowanie w diecie

Mleko w proszku to produkt, który od lat jest stosowany w diecie. W tym artykule przedstawiamy wartości odżywcze mleka w proszku, porównujemy je z wartościami innych produktów mlecznych i omawiamy, jak mleko w proszku może być stosowane w diecie sportowców czy osób na diecie wegańskiej.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *