CiążaPrzygotowanie

Kwas foliowy – dlaczego jest tak ważny dla przyszłych mam?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Przygotowujesz się do ciąży lub już w niej jesteś? Na pewno sporo słyszałaś o kwasie foliowym. Dlaczego przyjmowanie go jest tak istotne dla przyszłych mam? Dowiedz się wszystkiego na ten temat, aby zadbać o zdrową i bezpieczną ciążę.

Kwas foliowy – dlaczego jest tak istotny?

Marzysz o dziecku? Zastanawiasz się, czy będzie to chłopiec, czy dziewczynka? Przede wszystkim na pewno liczysz na to, że będzie zdrowe. I bardzo słusznie, ponieważ zdrowie jest najważniejsze. Każda przyszła mama powinna zainteresować się suplementacją witaminy potocznie nazywanej kwasem foliowym. Naukowcy udowodnili, że kobiety, które zwiększyły ilość spożywania kwasu foliowego przed ciążą oraz w jej pierwszych tygodniach, kiedy to formuje się układ nerwowy oraz kręgosłup dziecka częściej rodzą zdrowe dzieci, bez wad cewy nerwowej.

Wady cewy nerwowej

Jakich problemów u dziecka pomoże nam uniknąć spożywanie kwasu foliowego? Wady cewy nerwowej to inaczej wady w obrębie układu nerwowego oraz kręgosłupa płodu. Należą do nich m.in. bezmózgowie czy rozszczep kręgosłupa. Są to bardzo poważne wady, które powodują niezdolność do życia lub niepełnosprawność. Co ważne, te wady mogą powstać na początku ciąży, kiedy jeszcze możesz nie wiedzieć, że doszło do zapłodnienia. Dlatego właśnie warto suplementować kwas foliowy. Jak przekonują lekarze, wady cewy nerwowej dotyczą w większości dzieci zdrowych matek i rodzin, gdzie wcześniej takie problemy się nie zdarzały. Wiele zależy od Ciebie!

Kwas foliowy w żywności

Co ważne, kwas foliowy występuje także w żywności. Foliany zawierają się w warzywach ciemnozielonych i pomarańczowych. Należą do nich m.in.:

  • fasolka
  • kapusta
  • sałata
  • marchew
  • kalafior

Warto już podczas przygotowywania się do ciąży, włączyć do diety takie właśnie produkty. Sprawdź także, które płatki śniadaniowe oraz soki są wzbogacone o kwas foliowy – znajdziesz takie na rynku. Nie opieraj jednak suplementacji kwasu foliowego wyłącznie na diecie. Byłoby trudno zapewnić sobie w ten sposób odpowiednią ilość folianów, dlatego eksperci zalecają spożywanie preparatów zawierających kwas foliowy.

Suplementacja kwasu foliowego – zasady

Można spotkać się z opiniami, że każda kobieta prowadząca aktywne życie seksualne, powinna suplementować kwas foliowy. Rzeczywiście jest to bezpieczne rozwiązanie, jednak przyjmuje się, że najlepiej, aby suplementacja rozpoczęła się już 3 miesiące przed zapłodnieniem. Kiedy ją zakończyć? Wielu lekarzy zaleca przyjmowania kwasu foliowego do końca II trymestru ciąży. 0,4 mg dziennie – tyle wynosi zalecana dawka kwasu foliowego. Najrozsądniej jest skonsultować dawkowanie z lekarzem ginekologiem. Dawkowanie może inaczej wyglądać w przypadku m.in. kobiet palących papierosy, z nadwagą czy tych, które przyjmowały przez dłuższy czas antykoncepcję hormonalną. 

Kwas foliowy także dla mamy

Nie jest tak, że kwas foliowy niezbędny jest tylko dla prawidłowego rozwoju płodu. Przyszła mama także skorzysta na tej suplementacji. Lepsze działanie układu pokarmowego czy zmniejszenie ryzyka anemii to niektóre z plusów suplementowania folianów.

Przeczytaj też: https://momstyle.pl/ciaza/zmienne-nastroje-w-czasie-ciazy-czy-wiesz-jak-sobie-z-nimi-radzic/

Zdjęcie główne: freestocks.org/pexels.com

Pasjonująca się copywritingiem i marketingiem internetowym żona i mama dwuletniego syna. Uwielbia świat dziecięcej literatury i gadżetów i zawsze jest z nim na bieżąco.
Polecane artykuły
CiążaZdrowie

Zrozumieć i zwalczyć infekcje bakteryjne - skuteczne strategie przeciwdziałania

Podróżuj w głąb świata bakterii i poznaj skuteczne metody walki z infekcjami. Odkryj strategie, które pomogą Ci lepiej zrozumieć i skutecznie zwalczyć infekcje bakteryjne.
Czytaj więcej
CiążaDieta

Zdrowa żywność, czyli jaka?

Zdrowa żywność to klucz do dobrego samopoczucia. Odkryj zasady zdrowego odżywiania i jakie produkty warto włączyć do codziennej diety.
Czytaj więcej
CiążaDieta

Mleko w proszku a dieta: wartości odżywcze i zastosowanie w diecie

Mleko w proszku to produkt, który od lat jest stosowany w diecie. W tym artykule przedstawiamy wartości odżywcze mleka w proszku, porównujemy je z wartościami innych produktów mlecznych i omawiamy, jak mleko w proszku może być stosowane w diecie sportowców czy osób na diecie wegańskiej.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *