Jakie owoce można jeść w ciąży?
CiążaDieta
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Jakie owoce można jeść w ciąży?

Kobieta w ciąży musi się zdrowo odżywiać. W końcu w jej organizmie rozwija się drugi organizm. Co więc powinno się znaleźć w jej diecie? Na pewno owoce, ale czy wszystkie są dozwolone w przypadku ciężarnych?

Ciąża to piękny, ale i często trudny okres w życiu kobiety. Każda przyszła mama drży o życie nienarodzonego potomka i chce, by rozwijał się prawidłowo. Dlatego tak ważna w tym czasie jest jej dieta, która dostarczy maleństwu w jej brzuchu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Mówi się, że każdego dnia ciężarna powinna sięgać po owoce i warzywa. Tylko czy w przypadku tych pierwszych wszystkie są dozwolone?

Owoce wskazane w ciąży

Eksperci zalecają, by w pierwszym trymestrze ciąży kobieta zjadała około 300 g owoców i warzyw każdego dnia. W późniejszym etapie – przynajmniej 400 g. Oczywiście dieta powinna być zróżnicowana i urozmaicona. Trzeba mieć na uwadze, że potrzeby energetyczne kobiety, która spodziewa się dziecka, zwiększają się z 360 kcal do 475 kcal dziennie. 

Owoce można jeść na surowo lub przygotowywać z nich zdrowe, domowe soki bądź desery. W przypadku ciężarnych najbardziej wskazane są te, które są bogate w witaminę C, np. borówki, czarne porzeczki, maliny, jagody, agrest czy kiwi. Ostatni z tych owoców zawiera też kwas foliowy, który jest cenny dla prawidłowego rozwoju nienarodzonego dziecka. Warto też pamiętać, że owoce te nie tylko poprawiają naszą odporność, ale też przyspieszają i ułatwiają wchłanianie się żelaza, co jest szczególnie ważne w przypadku przyszłych mam, bowiem anemia to częsta przypadłość ciążowa. 

Eksperci zalecają także, by w diecie kobiety spodziewającej się dziecka znalazły się brzoskwinie, morele, mango czy melony, które zawierają dużo beta-karotenu. Z kolei banan to doskonała porcja cennych dla organizmu magnezu i potasu. 

Wskazane w ciąży są też jabłka, które nie tylko są zdrowe, ale pomagają też przy zaparciach. Podobne działanie mają śliwki, które zawierają pektyny wpływające na pracę jelit i oczyszczające je z toksyn. 

Doskonałymi owocami, po które powinny sięgać przyszłe mamy, są granaty. Zawierają dużo witamin A i E oraz antyoksydantów i naturalnych przeciwutleniaczy. Do tego są bogate w potas, żelazo, wapń, magnez i jod.

Owoce, których lepiej w ciąży nie jeść

Dużo witaminy C znajdziemy też w cytrusach oraz truskawkach. Trzeba jednak pamiętać, że bardzo często te owoce uczulają, a do tego mogą wywoływać zgagę, która w ciąży jest bardzo dokuczliwa. Nie ma konieczności eliminowania ich z diety całkowicie, jednak warto je nieco ograniczyć.

W przypadku ciężarnych zmagających się z cukrzycą ciążową lepiej zrezygnować z winogron. Wszystko przez dużą ilość zawartych w nich węglowodanów. 

Kobieta w ciąży może i powinna jeść wiele zróżnicowanych produktów. Jeśli nie ma przeciwwskazań od lekarza, nie powinna sama wprowadzać restrykcyjnej diety. Może bowiem wyrządzić sobie i swojemu nienarodzonemu dziecku więcej szkody niż pożytku.

Zdj. główne: Julia Zolotova/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak dbać o delikatną skórę niemowlęcia – wybieramy najlepsze kosmetyki
Jak dbać o delikatną skórę niemowlęcia – wybieramy najlepsze kosmetyki
Jakie kosmetyki myjące do kąpieli wybierać i jak pielęgnować skórę najmłodszych każdego dnia? Dowiedz się już teraz.
5 rzeczy przydatnych w opiece nad niemowlakiem
5 rzeczy przydatnych w opiece nad niemowlakiem
Poniżej przedstawiamy pięć kluczowych rzeczy, które mogą okazać się niezastąpione w pierwszych miesiącach życia dziecka.
Co nosić, aby po porodzie czuć się wygodnie i elegancko?
Co nosić, aby po porodzie czuć się wygodnie i elegancko?
W pierwszych tygodniach po porodzie warto zadbać o jak największy komfort i wygodę. Podpowiadamy więc, co warto nosić zaraz po narodzinach dziecka, aby czuć się wygodnie, ale także stylowo.
Ostatnie wpisy