Coraz więcej Polek i Polaków deklaruje się jako osoby, które całkowicie wykluczyły lub ograniczyły produkty pochodzenia zwierzęcego. Kobiety, które starają się o dziecko lub są w ciąży powinny zdrowo się odżywiać, stawiając na wartościową i zbilansowaną dietę. Czy da się dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych właściwości odżywczych będąc na diecie wegańskiej? Czy przyszłe mamy powinny w ciąży jednak sięgnąć po mięso i nabiał? Poznaj odpowiedzi na te nurtujące pytania!
Wiele stereotypów mówi, że mama weganka nie jest w stanie dostarczyć dziecku niezbędnych do rozwoju składników odżywczych. Dlatego wiele osób (zwłaszcza zaniepokojone mamy i babcie) odradzają kobietom w ciąży pozostawianie na diecie wegańskiej. Jednak eksperci z zakresu medycyny i dietetyki uważają, że dieta roślinna jest bezpiecznym i zdrowym sposobem odżywiania, lecz pod pewnymi warunkami. Płód do rozwoju potrzebuje określonej ilości białka, dlatego ważne jest, aby zwracać szczególną uwagę na ilość tego składnika w diecie. Mamy weganki powinny szczególnie monitorować swój stan zdrowia np. poprzez częste badanie morfologii. Jakie jeszcze czynniki wpływają na to, że dieta wegańska w ciąży będzie zdrowa?
Białko jest bardzo ważnym elementem naszej diety, które ma znaczący wpływ na rozwijający się płód. Nie oznacza to jednak, że białko wprowadzane do organizmu powinno pochodzić od zwierząt. Kobieta w ciąży potrzebuje zjeść dziennie od 40 do 70 gram białka. W diecie roślinnej jest wiele źródeł białka po które przyszła mama powinna sięgać każdego dnia. Białko znajduje się w tofu, soczewicy, orzechach, strączkach, maśle orzechowym.
Większość przyszłych mam zaczyna łykać kwas foliowy na samym początku ciąży. Jest to suplement diety, który nie jest naturalnie wytwarzany przez organizm i powinien być dostarczany w inny sposób np. przez łykanie tabletek. Poza farmakologicznymi środkami warto dostarczać kwas foliowy odpowiednio się odżywiając. Ten cenny składnik znajduje się w wielu warzywach zielonych, dlatego często sięgaj po brokuły, szpinak, jarmuż czy zielone szparagi.
Dieta mamy powinna być bogata w wartościowe składniki i witaminy, dlatego warto spożywać odpowiednie pokarmy, które będą różnorodne. Podstawę powinny stanowić warzywa, owoce, kasze, ryż oraz bardzo ważne w diecie orzechy i nasiona. Może dobrym rozwiązaniem na czas ciąży jest skorzystanie z porad dietetyka.
Ważnymi składnikami odżywczymi, które powinni suplementować wszyscy weganie i wegetarianie są witaminy z grupy B, zwłaszcza witamina B12. Ta witamina znajduje się głównie w mięsie, rybach, nabiale czy jajach, czyli produktach których mama weganka raczej nie spożywa. Warto porozmawiać ze swoim lekarzem prowadzącym o suplementacji B12 dla kobiet w ciąży.
Mamy, które są wege powinny szczególnie monitorować swój stan zdrowia i wyniki badań w czasie ciąży. Regularne badanie morfologii może pomóc sprawdzić czy mamy odpodobnią ilość żelaza w krwi, jego niedobór może prowadzić do anemii, która w ciąży może być szczególnie niebezpieczna. Jej objawami mogą być zawroty głowy. brak energii, senność czy ciągle przesuszone usta. O fakcie bycia weganką warto poinformować swoje lekarza, który prowadzi naszą ciążę.
Przeczytaj też: 5 domowych sposobów na ciążowe dolegliwości
Zdjęcie główne: Drobot Dean/ adobestock.com