CiążaDieta

Dlaczego warto jeść czekoladę w ciąży?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Czekolada w ciąży? Ależ… oczywiście! Na te wyniki badań czekały miłośniczki łakoci. Sprawdź, dlaczego nie musisz odmawiać sobie czekolady w ciąży, a nawet – dlaczego jest ona wskazana. 

Zachcianki w ciąży – czy temat jest Ci znany?

Wiele przyszłych mam doskonale zna tę nieodpartą chęć zjedzenia czegoś konkretnego. Czy zdarzyło Ci się budzić partnera w środku nocy, aby ruszył do sklepu w poszukiwaniu czegoś, na co akurat masz ochotę? Takie sytuacje zdarzają się nie tylko w filmach, serio! Jeżeli wśród Twoich ciążowych kulinarnych zachcianek jest czekolada, to mamy dla Ciebie doskonałą wiadomość. Naukowcy udowodnili, że ten przysmak jest w ciąży nie tylko nieszkodliwy, ale wręcz wskazany. Zaskoczona?

Naukowcy mówią jasno – warto sięgać po czekoladę!

Temat gruntownie przebadano. Zajęli się nim m.in. naukowcy z kanadyjskiego Uniwersytetu Lavala, którzy obserwowali grupę 129 kobiet w ciąży, aż do porodu. Na podstawie ich badań okazało się, że regularne spożywanie czekolady ma sporo plusów. Pozytywnie wpływa na rozwój płodu i wspomaga prawidłową pracę łożyska. Tlen i składniki odżywcze w przypadku mam regularnie spożywających czekoladę były efektywniej przekazywane dziecku. Spadło również ryzyko m.in. stanu przedrzucawkowego czy nadciśnienia.

Plusy spożywania czekolady

Jedzenie czekolady ma wiele zalet, nie tylko taką, że doskonale pomaga na wszelkie życiowe – i ciążowe – huśtawki nastrojów. Ten smakołyk może pozytywnie wpływać także na pracę serca oraz działać przeciwnowotworowo. Gorzka czekolada oddziałuje na prawidłową pracę mózgu. Poprawia koncentrację oraz pamięć, pomaga także w problemach z zasypianiem. Dodatkowo filtruje nerki i działa moczopędnie, a więc ma naprawdę wiele zalet!

Jedz dla dwojga, nie za dwoje!

Nie zapominajmy jednak o ostrożności, która powinna cechować przyszłą mamę. Niestety wciąż wiele pań uważa, że w ciąży można jeść za dwoje. Nie jest to dobre myślenie. Zaniedbania dietetyczne nie będą miały pozytywnych skutków. Klucz do sukcesu i zdrowia to oczywiście umiejętne komponowanie posiłków. Wybieraj wartościowe produkty, staraj się dostarczyć sobie i dziecku to, co najlepsze. Jeżeli przy tym będziesz pamiętała, że warto od czasu do czasu pozwolić sobie na coś słodkiego, wszystko będzie dobrze! W przypadku jedzenia czekolady chodzi o to, aby były to 2–3 kostki dziennie, nie zaś cała tabliczka lub więcej. Umiar jest najistotniejszy!

Zdj. główne: Tamas Pap/unsplash.com

Pasjonująca się copywritingiem i marketingiem internetowym żona i mama dwuletniego syna. Uwielbia świat dziecięcej literatury i gadżetów i zawsze jest z nim na bieżąco.
Polecane artykuły
CiążaDieta

Zdrowa żywność, czyli jaka?

Zdrowa żywność to klucz do dobrego samopoczucia. Odkryj zasady zdrowego odżywiania i jakie produkty warto włączyć do codziennej diety.
Czytaj więcej
Dieta

Plusy cateringu dietetycznego

Catering dietetyczny to usługa, która polega na dostarczaniu zdrowych i zbilansowanych posiłków do domu lub miejsca pracy. Takie rozwiązanie jest idealne dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę, ale nie mają czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków. Jakie są plusy korzystania z cateringów dietetycznych?
Czytaj więcej
CiążaDieta

Mleko w proszku a dieta: wartości odżywcze i zastosowanie w diecie

Mleko w proszku to produkt, który od lat jest stosowany w diecie. W tym artykule przedstawiamy wartości odżywcze mleka w proszku, porównujemy je z wartościami innych produktów mlecznych i omawiamy, jak mleko w proszku może być stosowane w diecie sportowców czy osób na diecie wegańskiej.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *