Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Coraz częściej świadomie decydujemy się na rzadsze zakupy, raz w tygodniu czy nawet dwa razy w miesiącu. Kupujemy wtedy znaczne ilości żywności o różnym terminie spożycia. Warto wiedzieć, jak ją przechowywać, aby zachowała świeżość jak najdłużej. Jak zatem zagospodarować przestrzeń w lodówce? W jaki sposób możesz ograniczyć ilość marnowanego jedzenia?
Pierwsza podstawowa zasada – sprawdzaj skład, miejsce pochodzenia produktu oraz termin przydatności. Nie sugeruj się rozpoznawalnym logo, przede wszystkim patrz na etykietę. Tam znajdziesz wiele przydatnych informacji – o ilości zastosowanych konserwantów, często także producent zaleca wskazany zakres temperatur dla zachowania najlepszych wartości żywności, co również przekłada się na dłużej zachowaną świeżość. Jeśli kupujesz wędlinę lub ser na stanowisku z obsługą – pytaj personel o szczegóły, np. datę rozkroju mięsa na miejscu oraz warunki przechowywania.
Obecnie chłodziarko-zamrażarki to zaawansowane technologicznie, pojemne urządzenia do odpowiedniego przechowywania żywności, które pomagają przedłużyć „życie” produktu. To szczególnie istotna zaleta lodówek w oczach osób, które na zakupy wybierają się rzadko. Co powinieneś wiedzieć o własnościach lodówki, żeby optymalnie rozplanować rozmieszczenie żywności? Przede wszystkim sprawdź, co możesz umieszczać w poszczególnych jej obszarach.
Tutaj panuje najwyższa temperatura, sięgająca około 8 stopni „na plusie”. W tym miejscu możesz przechowywać otwarte konserwy, dżemy, powidła, kefiry oraz jogurty.
Na środkowych półkach lodówki przechowuj żywność o krótkiej dacie ważności, a więc: wędliny, biały ser, twaróg. Panuje tutaj temperatura między 4 a 7 stopni. To idealne miejsce na przechowywanie gotowych dań do podgrzania (np. zupy) – pamiętaj, aby były szczelnie zamknięte.
Miejsce nad szufladami nadaje się idealnie dla świeżego mięsa oraz ryb. Panuje tutaj dość niska temperatura (ok. 2 stopni), co znacząco spowalnia proces rozwoju drobnoustrojów. Najlepiej trzymać mięso w pojemnikach wielokrotnego użytku.
Tutaj trzymaj warzywa i owoce. Szuflady zapewniają większą wilgotność, panuje tam także wyższa temperatura (od 7 do 10 stopni). Owoce o krótkiej trwałości myj bezpośrednio przed spożyciem. Pozwoli im to dłużej zachować świeżość.
Na drzwiach przechowuj jajka, oleje roślinne, soki w kartonach czy butelki z sosami (ketchup, musztarda, chrzan). Częste otwieranie lodówki powoduje, że na bocznych półkach panuje dość wysoka jak na możliwości chłodziarki temperatura około 10 stopni.
Do bezpiecznego przechowywania Twojej żywności sprawdzi się lodówka Electrolux. Znajdziesz w niej wszystko, co potrzebne, aby potrawy i przetwory dłużej zachowały świeżość. Lodówki serii 800 MultiSpace są wyższe od standardowych, co daje więcej miejsca dla żywności. System chłodzenia Cooling 3600 zapewnia stale krążące powietrze, chroniąc Twoje produkty w każdym zakamarku lodówki. Tylna ścianka ze stali nierdzewnej pozwala szybko odzyskać temperaturę chłodzenia po otwarciu drzwi. Z kolei technologia UltraFresh+ gwarantuje automatyczną kontrolę wilgotności w szczelnej szufladzie, usuwając nadmiar wilgoci, a specjalne filtry uwalniają przeciwutleniacz dla zachowania jak najdłużej wartości odżywczych i zapachu przechowywanych warzyw oraz owoców.
Fot.: materiał prasowy Klienta.